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教員紹介

項 目 内 容
教員名 岡田 洋二
フリガナ オカダ ヨウジ
職 位 教授
役職・委員(大学) 入学センター長
研究テーマ・分野 天然由来抗酸化剤の探索及び反応機構に関する研究
担当科目(学部) 分析化学、臨床検査機器総論、分析化学実験、無機化学、基礎化学、生化学、生物有機化学、放射化学、放射化学演習、基礎科学実験II
担当科目(大学院) 機能性分子化学特論(博士前期)、機能分子化学(博士後期)など
略 歴 杏林大学 保健学部 卒業
杏林大学大学院 保健学研究科博士前期課程 修了
保健学博士(杏林大学)
所有する学位 博士(保健学)(杏林大学)
所有する資格 第一種放射線取扱主任者 臨床検査技師
主要研究業績 【原著論文】

《英文雑誌》

1. K. Seki, J. Ishikawa, and Y. Okada: Contribution of 2-propenesulfenic acid to the antioxidant activity of allicin. Journal of Food Science, 83, 1265-1270(2018) .

2. A. Watanabe, S. Seno, E. Kogure, K. Seki, T. Sakamoto, Y. Okada, and H. Shimazu: Kinetic Study of the Radical Scavenging of Capsaicin in Homogeneous Solutions and Aqueous Triton X-100 Micellar Suspensions. Journal of Food Science. 80, C577-C583(2015).

3. Y. Okada, et al.: Kinetic study of Sasa veitchii extract as a radical scavenger and an antioxidant. J. Food Science, 77, C1211-C1217(2012).

4. Y. Okada, et al.: Kinetics and antioxidative sites of capsaicin in homogeneous solution. J. Am. Oil Chem. Soc.,87, 1397-1405(2010).

5. Y. Okada, et al.: Antioxidant activity of the new thiosulfinate derivative, S-benzylphenylmethanethiosulfinate, from Petiveria alliacea L. Org. Biomol. Chem., 6(6), 1097-1102(2008).

6. Y. Okada,et al.: Kinetic and mechanistic studies of allicin as an antioxidant. Org. Biomol. Chem., 4(22), 4113-4117(2006).

7. Y. Okada, et al.: Antioxidant activity of thiosulfinates derived from garlic. Redox Report, 10(2),96-102(2005).

8. R. Ohki, K. Tateno, Y. Okada, H. Okajima, K. Asai, Y. Sadaie, M. Murata and T. Aiso: A bacitracin-resistant Bacillus subtilis gene encodes a homologue of the membrane-spanning subunit of the Bacillus licheniformis ABC transport. J. Bacteriology, 185(1),51-59(2003).

9. Y. Okada, et al.: Hydroxyl radical scavenging action of capsaicin. Redox Report, 7(3), 153-157(2002).

10. Y. Okada et al.: Antioxidant effect of capsaicin on lipid peroxidation in homogeneous solution, micelle dispersions and liposomal membranes. Redox Report, 6(2), 117-122(2001).

11. Y. Okada,et al.: Hydroxyl radical scavenging activity of naturally occurring furan fatty acids. Biol. Pharm. Bull., 19(12), 1607-0610(1996).

12. Y. Okada et al.: The influence of fatty acid micelles on the assays for SOD activity. Free Rad. Res., 23(3), 273-285(1995).

13. H. Konishi, H. Okajima, Y. Okada, H. Yamamoto, K. Fukai and H. Watanabe:High levels of cholesteryl esters, progesterone and estradiol in the testis of aging male fischer 344 rats: Ferminizing leydig cell tumors. Chem. Pharm. Bull., 39(2), 501-504(1991).

14. Y. Okada, et al.: Antioxidant effect of naturally occurring furan fatty acids on oxidation of linoleic acid in aqueous dispersion. J. Am. Oil Chem. Soc., 67(11), 858-862(1990).



《和文雑誌》

1. 岡田洋二,他:Fenton系より産生するヒドロキシルラジカルに対するフラン誘導体の捕捉能に関する研究. 薬学雑誌, 118(6), 226-230(1998).

2. 岡田洋二,他:一重項酸素による赤血球の溶血に対するフラン脂肪酸の抑制作用.薬学雑誌, 110(9), 665-672(1990).
所属学会 日本酸化ストレス学会 日本食品化学会 日本機能性食品医用学会
居室・研究室 居室:B棟404室、研究室:A棟5階520室
メールアドレス yokada@ks.kyorin-u.ac.jp
オフィスアワー 月曜日から金曜日の昼休み(12時〜13時)、B棟4階404室
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