項 目 | 内 容 | |
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教員名 | 岡田 洋二 | |
フリガナ | オカダ ヨウジ | |
NAME | Youji Okada | |
職 位 | 教授 | |
役職・委員(大学) | 臨床検査技術学科長 井の頭キャンパス特別管理産業廃棄物管理責任者 井の頭キャンパス化学物質管理責任者 |
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研究テーマ・分野 | 天然由来抗酸化物質の抗酸化効力及び反応機構に関する研究 | |
担当科目(学部) | 分析化学、放射線概論、分析化学実験、基礎化学、放射化学、放射化学演習、基礎科学実験II | |
担当科目(大学院) | 機能性分子化学特論(博士前期)、機能分子化学(博士後期)など | |
略 歴 | 杏林大学 保健学部 卒業 杏林大学大学院 保健学研究科博士前期課程 修了 保健学博士(杏林大学) |
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所有する学位等 | 博士(保健学)(杏林大学) | |
所有する資格 | 臨床検査技師 第一種放射線取扱主任者 | |
主要研究業績 | 【原著論文(英文のみ)】 《First author or Corresponding author(*)》 1. K. Seki and Y. Okada*: Singlet oxygen quenching activity of furan fatty acids: Kinetic and thermodynamics study. J. Am. Oil Chem. Soc., 100(6), 469-475(2023).(アメリカ油化学会The American Oil Chemists'Society Edwin N. Frankel Awardを受賞) 2. K. Seki, J. Ishikawa, and Y. Okada*: Contribution of 2-propenesulfenic acid to the antioxidant activity of allicin. Journal of Food Science, 83, 1265-1270(2018) . 3. A. Watanabe, S. Seno, E. Kogure, K. Seki, T. Sakamoto, Y. Okada*, and H. Shimazu: Kinetic Study of the Radical Scavenging of Capsaicin in Homogeneous Solutions and Aqueous Triton X-100 Micellar Suspensions. Journal of Food Science. 80, C577-C583(2015). 4. Y. Okada, et al.: Kinetic study of Sasa veitchii extract as a radical scavenger and an antioxidant. J. Food Science, 77, C1211-C1217(2012). 5. Y. Okada, et al.: Kinetics and antioxidative sites of capsaicin in homogeneous solution. J. Am. Oil Chem. Soc.,87, 1397-1405(2010). 6. Y. Okada, et al.: Antioxidant activity of the new thiosulfinate derivative, S-benzylphenylmethanethiosulfinate, from Petiveria alliacea L. Org. Biomol. Chem., 6(6), 1097-1102(2008). 7. Y. Okada,et al.: Kinetic and mechanistic studies of allicin as an antioxidant. Org. Biomol. Chem., 4(22), 4113-4117(2006). 8. Y. Okada, et al.: Antioxidant activity of thiosulfinates derived from garlic. Redox Report, 10(2),96-102(2005). 9. Y. Okada, et al.: Hydroxyl radical scavenging action of capsaicin. Redox Report, 7(3), 153-157(2002). 10. Y. Okada et al.: Antioxidant effect of capsaicin on lipid peroxidation in homogeneous solution, micelle dispersions and liposomal membranes. Redox Report, 6(2), 117-122(2001). 11. Y. Okada,et al.: Hydroxyl radical scavenging activity of naturally occurring furan fatty acids. Biol. Pharm. Bull., 19(12), 1607-0610(1996). 12. Y. Okada et al.: The influence of fatty acid micelles on the assays for SOD activity. Free Rad. Res., 23(3), 273-285(1995). 13. Y. Okada, et al.: Antioxidant effect of naturally occurring furan fatty acids on oxidation of linoleic acid in aqueous dispersion. J. Am. Oil Chem. Soc., 67(11), 858-862(1990). 《Co-author》 1. Arae K, Ikutani M, Horiguchi K, Yamaguchi S, Okada Y, Sugiyama H, Orimo K, Morita H, Suto H, Okumura K, Taguchi H, Matsumoto K, Saito H, Sudo K, Nakae S: Interleukin-33 and thymic stromal lymphopoietin, but not interleukin-25, are crucial for development of airway eosinophilia induced by chitin. Sci Rep., 11 (1), 5913-5924 (2021). |
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所属学会 | 日本酸化ストレス学会 日本食品化学会 日本機能性食品医用学会 | |
居室・研究室 | 居室:A棟503室、研究室:A棟5階520室 | |
メールアドレス | yokada@ks.kyorin-u.ac.jp | |
オフィスアワー | 月曜日から金曜日の昼休み(12時〜13時)、A棟5階503室 |