大学ホーム医学部教員紹介山本 幸子

教員紹介:山本 幸子

氏名 山本 幸子
フリガナ ヤマモト サチコ
職位 講師
所属教室 化学
専攻・専門分野
 (大学院)
生理系専攻 病態生化学分野(分子機能生化学)
担当科目(学部) 生体化学、生体化学実習
専門分野 酵素化学・応用微生物学
研究テーマ 骨格筋小胞体Ca2+-ATPaseのCa2+輸送機構の解析
略歴 2006年3月 立命館大学大学院理工学研究科修了
2006年4月 立命館大学情報理工学部生命情報学科 助手
2007年4月 杏林大学医学部化学教室(助教)着任
2016年4月より現職
所有する学位 博士(工学)
論文・著書等を含む主要研究業績 1. Yamamoto S, Takehara M, Ushimaru M.: Inhibitory action of linoleamide and oleamide toward sarco/endoplasmic reticulum Ca2+-ATPase. Biochim Biophys Acta. 2016.

2. Yamamoto S, Takehara M, Kabashima Y, Fukutomi T, Ushimaru M.:
Identification of novel inhibitors of human SPCA2., Biochem Biophys Res Commun. 2016;477(2):266-70.

3. Yamamoto S, Kimura T, Tachiki T, Anzai N, Sakurai T, Ushimaru M.:
The involvement of L-type amino acid transporters in theanine transport., Biosci Biotechnol Biochem. 2012;76(12):2230-5.

4. Yamamoto, S., Morihara, Y., Wakayama, M., and Tachiki, T.:
Theanine production by coupled fermentation with energy transfer using γ-glutamylmethylamide synthetase of Methylovorus mays No. 9. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 72 : 1206-1211, 2008.

5. Yamamoto, S., Wakayama, M., and Tachiki, T.:
Cloning and expression of Methylovorus mays No. 9 gene encoding γ-glutamylmethylamide synthetase: an enzyme usable for theanine formation by coupling with alcoholic fermentation system of baker’s yeast. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 72 : 101-109, 2008.

6. Yamamoto S, Wakayama M, Tachiki T.:
Characterization of theanine-forming enzyme from Methylovorus mays no. 9 in respect to utilization of theanine production. Biosci. Biotechol. Biochem., 71:545-552, (2007)

7. 山本幸子、立木 隆:
γ-グルタミルエチルアミド(テアニン)の合成. 植田充美監修「微生物によるものづくり―化学法に代わるホワイトバイオテクノロジーの全て―」 第二章 第5節(株式会社シーエムシー出版): 78-84, 2008.
所属学会 日本農芸化学会、日本生化学会
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